Pivski Manastir-Plužine

Da li ste znali da je izgradnja Manastira Piva trajala 13 godina, isto koliko je trajalo njegovo izmještanje?
Pivski manastir se nekad nalazio na samom izvoru rijeke Pive, ali je zbog potapanja rijeke Pive i izgradnje Hidro elektrane izmješten na Sinjac, čime je izveden jedinstven građevinski poduhvat prenosa manastira zajedno sa originalnim freskama. Poduhvat je bio veoma složen, s obzirom da je rijeć o monumentalnom hramu čija je unutrašnjost islikana sa 1.260 metara kvadratnih živopisa izuzetne vrijednosti. Crkva Uspenje Bogorodice podignuta je zaslugom tadašnjeg mitropolita Savatija Sokolovića od 1573-1586. godine na mjestu gdje je postojao stariji hram. Ubrzo je postao jedan od najznačajnijih centara duhovne umjetnosti i prepisivačke djelatnosti.
Enterijer krase duborezi i pozlaćeni ikonostas iz 1638. godine. Odlikuje se proporcionalnošću, raskošem duboreza, sa zadivljujeće islikanim ikonama Longina i kir Kozme. U crkvi se nalazi dekorativni mobilijar Bogorodično kolo, episkopski sto i vrata, izrađeni od slonovače.
Riznica manastira je jedna od najbogatijih u Crnoj Gori i sastoji se od dragocjenih zbirki starih rukopisnih knjiga i prvih knjiga štampanih na Balkanu (jedini sačuvani Psaltir iz Obodske štamparije).