Manastir Sv.Trojica-Pljevlja

Manastir Sveta Trojica nalazi se na oko jedan kilometar od centra Pljevalja, pritiješnjen stijenjem, okružen bujnim zelenilom i mirom koji tek remeti žubor rijeke Biserke. Prvi pisani pomen datira iz 1537. godine, kada ktitori zidaju najstariji dio hrama – naos i oltarski prostor, a kasnije je dozidana priprata sa kupolom da bi manastir dobio svoj konačni izgled 1875/76. godine. U XVI, XVII i XVIII vijeku manastir je bio značajan prepisivački i književni centar.
Manastirska biblioteka posjeduje više primjeraka vrijednih rukopisnih iluminiranih knjiga, od kojih su neke nastale u manastirskom skriptoriju, kao i rijetke primjerke štampanih knjiga, među kojima i Šestodnev Jovana Egzarha, Kozma Indikoplov, fragment Trudbenika iz štamparije Crnojevića, nastavak Vrhbrezničkog Hronografa, više Psaltira i dr. Tu se čuvaju i vrijedne knjige na pergamentu i papiru iz XIII i XIV vijeka.
U riznici Manastira, pored više dragocjenih predmeta od srebra, zlata i drveta vezanih za bogosluženje, čuva se vrijedna zbirka ikona, srebrom okovan štap Svetog Save, jedan od najljepših primjeraka srednjovjekovnog veza – Epitrahilj Teotima iz XV vijeka, zatim predmeti umjetničkog zanatstva: svjećnjaci, putiri, kadionice, minijaturni izrezbareni krstovi. Obnovljeni manastirski konaci sa manastirom u sredini čine vrlo lijepu i skladnu cjelinu.