Vražje jezero

Planinsko jezero koje se nalazi na visini 1411 m, uključeno je u sastav nacionalnog parka Durmitor. 
Takav đavolski naziv jezero je dobilo po staroj legendi. Davno u jezeru je živeo krilati konj crvene boje, a iz njegovih nozdrva izbijala je vatra. Svaku noć je izlazio iz jezera i oplođavao kobile koje su pasle na obali jezera, a posle toga ih je tukao da ne bi rodile njegovo ždrebe. Međutim jednom je jedna kobila  rodila krilato ždrebe Jabučila, na kojom je posle leteo legendarni vojvoda Momčilo. 
Lokacija: jezero se nalazi na teritoriji opštine Žabljak na jugo-istočnom delu nacionalnog parka Durmitor blizu sela Novakovići i nedaleko od Ribljeg jezera.
Vražje jezero je bogato ribom i vrlo popularno među crnogorskim ribolovcama. Ribnjak je tekući i teče u obliku malog potoka sa južne strane. 
Vražje jezero se nalazi na 1411 m nadmorske visine u sredini male ravne doline. Srednja dubina je 4 m, maksimalna oko 11 m. 
Jezero je vrlo čisto bogato ribom, posebno pastrmkom. Veliki broj ribolovaca dolazi ovde u sezoni kad je dozvoljeno pecanje da okuša sreću.
Ako vas ne plaše stare legende onda je jezero pogodno i za kupanje, ali svakako morate da pazite na trske koje raste duž obale jer mogu da izazovu neugodnosti dok se nalazite u vodi. Osim toga na obali nema nikakvih prirodnih skloništa od sunca zato ako želite dugo da odmarate na jezeru bolje da razmislite o šatoru.