Manastir Ždrebaonik-Danilovgrad

Manastir Ždrebaonik se nalazi blizu Danilovgrada, 17 km od manastira Ostrog. Njegovo ime potiče od riječi “ždrebije” šta na slovenskom jeziku znači “crkveno imanje, imovina”. Postoji nekoliko verzija o tome kako je bio osnovan manastir – Zetski knez Vukan, sin kneza Stefan, ili kralj Milutin. Ali, u svakom slučaju, svi se slažu da je osnivač bio jedan od predstavnika dinastije Nemanjića, a da je  manastir bio napravljen u 13 -14 vijeku. U to vrijeme, manastir je bio u vlasti manastira Morača.
Glavna crkva je posvećena Sv. Arhangelu Mihailu, napravljena je 1818. godine na temeljima antičkog hrama iz doba dinastije Nemanjića. Manastirski kompleks se sastoji od crkve, doma za hodočasnike i velikog broja manjih objekata koji su bili korišćeni kao učionice. Crkva Svetog Arhangela je izgrađena u tipičnom stilu crnogorske crkve –  od sječenog jakog sivog kamena. Oltar crkve je ukrašen Svetim Stolicom, a u sredini je glavna ikona, koju su napravili svjatogorski monasi. 1819. god, u manastiru je bio izgradjen konak na dva sprata. Sada ovdje živi oko deset monahinja sa igumanijom. U manastiru se nalazi radionica ikonopisa.
Od 1856 u manastiru se čuvaju čudotvorni mošti Svetog Arsenija Sremca. On je bio drugi arhiepiskop i prijemnik Svetog Save – osnivača Srpske pravoslavne autokefalne crkve. Za mošti svetitelja je vezano mnoštvo čuda i isceljenja. Od 1884. do 1914. godine, te mošti su bile čuvane na drugom mjestu u manastiru Kosijerevo, ali posle su opet bile vraćene u Ždrebaonik. Osim toga ovdje se takodje čuvaju mošti Svete Mučenice Fevronije. Crkva Sv. Arhangela Mihaila je klasična izgradnja crnogorskih hramova –  pravi glatki zidovi i polukružna oltarska platforma. Unutr hrama se nalazi balkon za hor, crkveni oltar sa ikonama Arsenija Sremskog i Svetog Save i kovčeg sa moštima. Pored crkve, manastirski kompleks se sastoji  od konaka, koji je bio izgrađen 1819., kao i veliki broj novih zgrada – trpezarija, biblioteka i radionica ikonopisa. Od 1994. godine manastir Ždrebaonik je ženski pravoslavni manastir i pripada Mitropoliji crnogorsko-primorske pravoslavne crkve.