Zabojsko jezero

Planinsko jezero koje se nalazi na visini od 1477 m, uključeno je u sastav nacionalnog parka Durmitor.
Na planinama Sinjajevina, 1477 m nadmorske visine, na ivici nacionalnog parka Durmitor u okruženju gustih četinara i bukove šume je sakriveno na prvi pogled malo Zabojsko jezero koje ima smaragdnu boju. Dubina od skoro 19 metara čini ga jednim od najdubljih jezera u Crnoj Gori, a netaknuta prirodna lepota – pravim tajnim biserom nacionalnog parka.
Lokacija: jezero se nalazi na severo-istočnom delu planina Sinjajevina na teritoriji nacionalnog parka Durmitor na granici opština Žabljak i Mojkovac.
Voda Zabojskog jezera u okruženju četinarskih šuma ima smaragdno zelenu boju.
Površina jezera je 27600 m² ali zbog velike dubine od 19 metara količina vode u njemu je skoro 170000 m³. Takva dubina Zabojskog jezera stavlja ga na 3. mesto u državi posle Crnog i Kapetanovog jezera.
Jezero je idealno za ljubitelje ribolova, ovde živi kalifornijska pastrmka koju meštani nazivaju “brkač”.
Na obali jezera možete uživati u čistoj i hladnoj vodi, tišinom i mirom koje krši samo jedva čujni šum planinskog izvora. Doći do jezera može samo specijalnom maršutom koja se organizuje na teritoriji Durmitora ljubiteljima pešačkog turizma – hajkinga. Zbog izuzetne prirodne vrednosti Zabojsko jezero se nalazi pod zaštitom nacionalnog rezervatra.