Hridsko jezero

Planinsko jezero na visini od 2000 m, jedno od najlegendarnijih i najlepših u zemlji.
Hridsko jezero često nazivaju „Jezerom Sreće“. Postoji verovanje da kupanje u jezeru donosi zdravlje i sreću u braku. Veruje se da kada zamislite želju i ubacite u jezero nešto od nakita onda će se stvarno ostvariti, zbog toga kroz dubinu providne vode na dnu Hridskog jezera možete videti veliki broj prstenja, narukvica i lanaca, koje su dugim nizom godina ostavljali posetioci ovog čudesnog mesta.
Lokacija: jezero se nalazi na teritoriji opštine Plav u severozapadnom delu nacionalnog parka Prokletije između planina Veliki Hrid i Mali Hrid.
Mnogi opravdano smatraju ovo jezero jednim od najlepših u Crnoj Gori.
Planinsko jezero na 1970 m nadmorske visine ima kraško poreklo. Njegova dužina je 300 m, širina – 160 m a dubina je 5-6 m. U periodu topljenja snega i jakih kiša jezero se malo povećava, a u sušna leta se smanji.
Magična lepota pejzaža koje okružuje jezero je razlog mnogih legendi povezanih sa jezerom. Naprimer, Hridsko jezero „Biser Prokletija“ su napravili Bogovi da bi se sirene kupale dalje od ljudskih pogleda.
Za razliku od ostalih crnogorskih jezera, u Hridskom skoro nema ribe. Verovatno zbog odsutstva hrane i debelog sloja leda zimi, koji ne propušta kiseonik u vodu. 1957. godine su pokušavali da stave pastrmku u jezero ali populacija se nije održala. Međutim obale jezera su mnogo bogate životom, ovde žive jeleni, divokoze, medvedi, svinje, lisice, zečevi, jazavci, vukovi, kune i veverice, a takođe ptice: jarebice i mumlati, koje prave Hridsko jezero pogodnim za lov.