Plavsko jezero

Ovo jezero koje se nalazi na visini od 900 m je jedno od bitnijih znamenitosti Plavske opštine. Na severu Crne Gore u planinama Prokletije se nalazi veliko jezero. Zbog svoje lepote i bogatstva jezero je još u stara vremena postalo centar života okoline i  njegovih stanovnika. Govorimo o Plavskom jezeru, vode koja je snadbevala lokalne stanovnike nekoliko vekova, danas  privlači u ovo mesto mnoštvo turista koje žele da odmore u uslovima prelepe i divlje prirode. Jezero se nalazi blizu Plava na severnim padinama planine u nacionalnom parku Prokletije. Plavsko jezero je glavna turistička znamenitost opštine.

Jezero ima glečersko poreklo i nalazi se na 906 m nadmorske visine. Njegove dimenzije su 2 km sa 1,49 km, prosečna dubina je 4 m, a maksimalna – 9 m. Nivou vode zavisi od godišnjeg doba i količine topljenja snega, najviši je u maju a najmanji u septembru. U jezeru je vrlo čista voda, njena dubina se vidi na skoro 4 m. U Plavsko jezero se uliva reka Luča, a ističe reka Lim, brzi priliv sveže vode u jezero izaziva njegovo potpuno obnavljanje skoro 82 puta u godini.

Plavsko jezero je poznato po svojoj bogatoj i interesantnoj prirodi, njegove obale su okružene bujnim zelenim livadama i žbunjem, a u jezeru ima jako puno ribe, posebno dunavski losos, pastrmka, štuka, klen, mrena i šaran. 1985. godine ovde je bio uhvaćen rekordni losos težine 41 kg. Takvo obilje ribe stvara odlične uslovi za ribolovce. Osim toga u šumarcima blizu jezera žive veliki broj divljih ptica, kojima su uvek zainteresovani lovci i ornitolozi. Najbrojnije su – liske, divlje patke, kormorani, a takođe možete sresti sive čaplje, galebe i morske laste.

Jezero je dobro opremljeno i ima veliki turistički i rekreativni potencijal. Postoji verovanje da voda jezera ima mnoštvo lekovitih svojstava. Leti se ugrije do 22 stepena zbog čega odgovara za kupanje i druge vrste vodenih rekreacija – veslanje, jedrenje i krstarenje na kanu i kajaku. Zimi Plavsko jezero zamrzne i njegova površina se koristi kao veliko klizalište.