Crno jezero

Crno jezero je jezero u opštini Žabljak, u severnoj Crnoj Gori. Ono je ledničko jezero, smješteno na planini Durmitor, na visini 1416 m. Nalazi se 3 km od grada Žabljaka.
Crno jezero leži u podnožju vrha Međed i ima površinu od 0.515 km2. Jezero se sastoji od dva manja jezera, Velikog i Malog jezera. Ova dva jezera su povezana uskim tokom i tako čine dvije zasebne vodene celine.
Veliko jezero ima površinu od 0,338 km2, najveću dubinu od 24,5 m, maksimalnu dužinu od 855 m i maksimalnu širinu od 615 m.
Malo jezero ima površinu od 0,177 km2, najveću dubinu od 49,1 m, maksimalnu dužinu od 605 m i maksimalnu širinu od oko 400 m..
Najveća dužina cijelog Crnog jezera je 1155 m. Malo jezero zapravo ima veću zapreminu od Velikog, zbog veće dubine.
U Crno jezero se ulivaju brojni planinski potoci, a najpoznatiji je Mlinski potok. Ostali potoci nemaju ime, pošto se pojavljuju periodično, kada se topi snijeg sa Durmitora.
Crno jezero je glavna turistička atrakcija durmitorskog kraja. Ono je najveće i najpoznatije od 18 ledničkih jezera na planini. Jezero je pristupačno, i do njega se može stići pješke od centra Žabljaka. 3,5 -{km}- staze za pešačenje se prostire oko jezera, i ono je popularna destinacija za rekreaciju.