Katedrala Sv.Trifuna-Stari grad

Katedrala Svetog Trifuna u Starom gradu u Kotoru – je katedrala kotorske katoličke eparhije, izgrađena 1166. Naravno, katedrala nije baš ista što je bila u 12. vijeku, nakon razornih zemljotresa u 1667. i 1997. godine, ali je i dalje izgleda veličanstveno i impresivno. Katedrala je jedna od glavnih atrakcija ovog grada i se nalazi na trgu istog imena u južnom dijelu starog Kotora. 
Katedrala Svetog Trifuna uprkos brojnim rekonstrukcijama je izvanredan primer rimske arhitekture. Trenutno, katedrala je na spisku UNESCO i smatra je dijelom Svjetske baštine “Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora”.
Ovo je jedna od dvije katoličke katedrale Crne Gore, zajedno sa crkvom ” Bogorodice”, koja se nalazi u gradu Baru.
Zgrada katedrale osvećena 19. jula, 1166 (izgradnja je počela 1124. godine) u ime Svetog Trifuna, koji se smatra svecem Kotora. Na zgradu je palo dosta neprijatnosti, jedan od najtežih trenutaka u istoriji hrama bio je katastrofalni zemljotres 1667. godine. Njegova posledica je bilo uništenje dijela zgrade, tako da su i zvonik katedrale morao da bude obnovljen. Izgrađene od kamena, sa sada hrvatskog ostrva Korčula, visoke kule (visina 33 m. I 35 m) su dobili neke karakteristike u stilu “baroka”. Kule međusobno povezane su širokim lukom koji odvaja fasadu zgrade horizontalno. Na gornjem dijelu fasade ima veliki prozor – soket, i luk formira portik,koji se nalazi tačno iznad ulaza katedrale.

1979. godine, u Crnoj Gori bio je još jedan razorni zemljotres i Katedrala Svetog Trifuna je blia između oštećenih objekata. Međutim, do 2003. godine obnovljeni radovi, inicirani od strane UNESCO-a, završeni su širom grada.

Na fasadi katedrale sačuvana je spomen ploča od 1925. godine u čast novog milenijuma od krunisanja prvog hrvatskog kralja Tomislavova.

Najvažnija vrijednost katedrale su relikvije sv. Trifuna, koje se nalaze u kapeli. Postoji i veliki drveni križ, čije tačno poreklo nije utvrđeno.