Crkva Sv.Nikola-Kotor

Crkva Sv. Nikole se nalazi u sjevernom dijelu Starog grada Kotora i svojom ljepotom privlači pažnju ne samo vjernika i onih koji su zainteresovani za istoriju pravoslavlja nego i običnih turista.
 
Gradnja crkve započela je 1902. godine na temeljima crkve koja je izgrađena u XVII vijeku ali je uništena u XIX vijeku. Gradila se do 1909. godine – datum završetka otisnut je na prednjoj strani zgrade.
 
Projekt je radio poznati arhitekt Ćiril Iveković koji je krajem XIX vijeka došao iz Sarajeva u Dalmaciju i ovom regionu ostao pune 24. godine jer su to bile godine njegovog plodnog rada na izgradnji i obnovama niza crkava, župnih kuća i drugih javnih zgrada u mjestima na Jadranu i njegovom zaleđu. Gotovo da nema grada od Zadra do Kotora u kojem nije soj trag ostavio ovaj inžinjer arhitekture. Bio je istaknuti konzervator i priznati istoričar umjetnosti i arhitekture koji je od 1919. do završetka svog života 1933. godine bio profesor na visokoj tehničkoj školi u Zagrebu.Izgrađena u vizantijskom stilu, sa samo jednim brodom i dva zvonika na glavnom pročelju, crkva je vidljiva i iza velikog gradskog zida, koji se nalazi neposredno uz nju.
 
Unutrašnjost crkve ispunjava prostor koja impresionira svojim bogatstvom i ljepotom ikonostasa završenim 1908. godine.
 
Crkva Svetog Nikole je poznata po velikoj zbirci ikona, od kojih je najpoznatija Ikona Svete Bogorodice Trojeručice. U crkvi se čuvaju mnoga vjerska dokumenata i knjige, umjetnička djela, ruho i druge dragocjenosti, koje su crkvi donirale, uglavnom bogate kotorske porodice.
 
Crkva Svetog Nikole je jedina pravoslavna crkva u Kotoru, u kojoj se bogosluženja obavljaju svakodnevno. Sa prednje fasade visi zastava Srpske pravoslavne crkve.