Crkva Sv.Đorđe-Podgorica

U hramu Svetog Georgija u Momišićima, počiva najviše svetaca Srpske pravoslavne crkve na jednom mestu. Posle 324 godine od smrti, 42 momišićka mučenika proglašena za svece
U MALOJ, možda i najmanjoj crkvi u Podgorici, u hramu Svetog Georgija u Momišićima, počiva najviše svetaca Srpske pravoslavne crkve na jednom mestu!
Mošti dvojice sveštenika i 40 đaka, žrtava moćnog turskog paše Sulejmana, na ovogodišnjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve pribrojani su redu Hristovih mučenika, postavši, i formalno, simbol odbrane vere i stradanja.
Ravno 324 godine posle stravičnog zločina u Momišićima, gde su sveštenici i đaci, mahom iz bratstva Popovića, živi spaljeni u crkvici sa koje puca pogled na Podgoricu, tako je samo potvrđeno predanje po kojem – nisu uzalud stradali.
Ne zna se tačno kada je vojska Sulejman-paše, ogorčena zbog učestalih poraza na bojnom polju, u krvavom pohodu na Kuče protutnjala zetskom dolinom i razorila Momišiće, tada tek selo na periferiji Podgorice. Ne znaju se ni imena dvojice sveštenika i četrdesetoro dece, golorukih žrtava osmanlijskih osvetnika. Zna se samo da se zločin desio 1688. godine, na jedan od velikih pravoslavnih praznika, Božić ili Vaskrs.
Ostala je legenda da su im Turci nudili da prime islam u zamenu za glavu – ali nisu hteli.